Wij, van Boer tot Bord, zijn de laatste weken in contact gekomen met vier kinderen met een bepaald eetpatroon. In dit deel van ons dossier laten we u op verschillende manieren kennismaken met deze kinderen. Ineke laat u kennismaken met Jeff.
Ben jij nog aan het twijfelen of je wilt gaan overstappen op een veganistisch dieet? Of eet jij (net zoals Jeff) al veganistisch, maar wil jij weten wat andere vegans de voor- en nadelen vinden van dit plantaardige dieet en wil jij jezelf hierin herkennen? Lees dan verder!
1. Geen deel meer uitmaken van dieronvriendelijke massa
“Als ik nu een vrachtwagen vol met varkens tegenkom, dan denk ik niet meer automatisch van: “Sorry jongens, dit is allemaal mijn schuld, want ik ben te pussy om vlees te weigeren”. Het is nu helemaal mijn schuld niet meer. Al is het natuurlijk wel naar om zulke vrachtwagens tegen te komen.” – Katalin Clarijs.
2. Gezonder en plantaardig eten
Door een veganistisch dieet krijg je minder verzadigde vetten binnen. Dat is beter voor je hart en voor je vaten. Ook verlaag je de risico’s op osteoporose, diabetes mellitus en artritis. Mensen kunnen ook afvallen door veganistisch te gaan eten. “Mijn haar is er beter van geworden, mijn huid is zachter geworden sinds ik veganistisch eet.” – Barbera Bosma.
“Ik voel mij gezonder en ben ook afgevallen, wat ook nodig was.” – Kimberly Stenzler.
3. Bijdragen aan een beter milieu
Door veganistisch te gaan eten maak je een stap in de richting om milieuvervuiling te verminderen. Het produceren van o.a. vlees zorgt voor veel vervuiling. “Ik voel mij beter, wetende wat ik bereik voor dieren, milieu en gezondheid.” – Lieze Heylen.
4. Je smaak kan veranderen en dan kom je erachter hoe lekker plantaardig voedsel kan zijn.
“Voordat ik de overstap maakte, leefde ik vooral op aardappels, vlees en chips. Uiteindelijk heb ik door het veganisme moeten leren koken, waardoor ik nu veel gezonder eet en stiekem ook veel lekkerder!”- Katalin Clarijs.
“Je wordt creatiever in de keuken qua gerechten en smaken. Ook heb ik sinds ik vegan ben heel veel nieuwe producten leren kennen waar ik anders nooit om naar had gekeken.” – Joyce Hartman.
5. Betere stoelgang
Veganistische maaltijden vallen minder zwaar op je maag dan wanneer je vlees eet bijvoorbeeld. Je kunt meer eten maar toch aan hetzelfde aantal kilocalorieën komen als bij een carnivorenmaaltijd.
“Ik zat altijd verstopt, nu niet meer.” – Joyce Hartman.
1. Altijd moeten onderzoeken wat je wel en niet kunt eten.
Je moet vaak eerst een heel onderzoek doen voor je weet wat je wel en niet kunt eten. Daar hoort etiketten lezen en navraag doen ook bij.
“Er zit overal wel bijna iets dierlijks in, zelfs wanneer je het niet verwacht. Vleesaroma, vitamine D, melk in veel onzinnige dingen, bouillon of rundvleesextract. In mijn beginfase ging ik daar nog best vaak de mist mee in en dat gebeurt nu nog wel eens, helaas.” – Joyce Hartman
2. Vaak buitenshuis niet kunnen eten omdat er niet overal veganistisch voedsel wordt opgediend.
En dat kan best wel eens vervelend zijn! Joyce heeft er een oplossing voor: “Je moet op feestjes eigenlijk al het eten weigeren. Denk aan blokjes kaas, bitterballen, taart, salades met stokbrood. Vaak neem ik dan een extra glas wijn om de pijn te verzachten.” – Joyce Hartman
3. Voortdurend uit moeten leggen waarom je anders eet.
En dan vervolgens hele discussies moeten voeren met mensen die vaak komen met ondoordachte argumenten.
Pff. “Je moet altijd je bek houden over dat je vegan bent, anders bevestig je het vooroordeel dat vegans altijd over veganisme praten.” – Katalin Clarijs.
4. De verleiding moeten weerstaan van dingen die je vroeger wel at, maar nu niet meer.
Melk, eieren, slagroom(ijs), vlees en nog veel meer producten waar dierlijke producten in zijn verwerkt, zijn (nu) allemaal verleden tijd. Gelukkig zijn er nog veel alternatieven bedacht die wel plantaardig zijn. Maar soms kom je weleens in de verleiding op sociale situaties om toch iets niet-plantaardigs te eten. Helaas voor de veganisten weet niet iedereen wat plantaardig is en wat niet. “Mijn vrienden doen hun best om iets vegan voor mij te maken, en dan toch -oeps- toch nog op het laatste moment slagroom/Parmezaan/boter er doorheen flikkeren. Echt gebeurd. Vervolgens vinden ze je ongezellig en zijn ze teleurgesteld dat je het niet meer wilt eten…” – Barbera Bosma.