MAAK KENNIS MET...

Wij, van Boer tot Bord, zijn de laatste weken in contact gekomen met vier kinderen met een bepaald eetpatroon. In dit deel van ons dossier laten we u op verschillende manieren kennismaken met deze kinderen. Ik laat u kennismaken met Mincho. Dit is Mincho, 10 jaar oud. Hij is geboren in Bulgarije en is op zijn vijfde levensjaar naar Nederland gekomen. Vijf jaar later zit Mincho in groep 5 van de Oostvogel in Gouda.

Viool, piano, of toch trompet?

Er is een ding dat Mincho het leukste vind om te doen: Muziek maken. Bij binnenkomst zie ik in de woonkamer zo al drie, vier instrumenten staan. In de hoek zie ik een keyboard staan, in een ander hoekje een speelgoedgitaar en in een kist een harmonica, een accordeon en nog veel meer instrumentjes. Mincho vertelt mij over zijn, nog korte, muzikale verleden: “Ik heb al een tijdje viool gespeeld. Nu heb ik van school AMV, en ik heb gekozen om piano en keyboard te gaan oefenen. Ik vind het tot nu toe erg leuk.”

Mincho gaat verkleden

Ik ga even met Mincho mee naar zijn kamer, omdat hij die graag aan mij wilde laten zien. Hij wijst een aantal dingen aan: “Dit is mijn kast, daarin is een doos met allemaal kleren.” vertelt hij mij, terwijl hij de kist uit de kast trekt. In de kist zie ik een piratenhoed, een pistool, een slaapjapon en nog veel meer verkleedkleren. Ik praat daarover met zijn moeder, Carolien: “Mincho vindt het leuk om te verkleden, dan is hij even in zijn eigen wereld. Hij komt soms binnen met de leukste kleren. Ik vind dat ook leuk.” Als ik later in de week nog even met Mincho en zijn moeder via de videochat contact heb, wil hij mij in zijn nachtjapon begroeten. “Dan is hij even vergeten dat hij het aan had” vertelt zijn moeder dan. “Ik was in een diepe slaap, zogenaamd” zegt Mincho, als hij zijn trui weer aan heeft getrokken.

Lekker gehakt, of ham

Mincho eet bijna elke avond vlees. Soms eet hij ook vis, en heel af en toe doen ze het zonder. “Maar alleen als het recept dat toe laat”, vertelt zijn moeder. Wat is dan Mincho zijn lievelingseten? “Ik vind dat een hele moeilijke vraag” zegt Mincho. “Ik heb zo veel lievelingseten, en ook eten dat ik niet zo lekker vind, zoals witlof. Maar dat eet ik dan wel.” Uiteindelijk noemt hij, onder druk, toch één ding: “Nou, als ik echt moet kiezen. Macaroni, met gehakt of met ham erin. Dat is echt het lekkerste.” Ik vraag hem waarom hij niet kiest voor patat of pizza: “Ik houd daar niet zo van, is niet zo gezond. Maar als we het eten, is het natuurlijk wel lekker.” In de volgende productie gaat u lezen over Mincho, en zijn gedachten over vlees eten. En dan leest u in hoeverre Mincho het gesprek gaat voeren met zijn ouders over het eten van vlees.

VIDEO'S

Het lijkt mij een goed idee om jouw nog even een klein kijkje te geven achter de schermen. Ik ben in de vorige weken een heel aantal keer naar het huis van Mincho toe geweest. Op de dag dat ik dit filmpje op ging nemen, kwam ik binnen en wilde Mincho mij iets bijzonders vertellen: Zijn kies was er uit! Hij had daar erg zijn best op gedaan, want hij zat al heel lang in de weg. Hij was zo trots, en hij wilde mij graag zijn tand laten zien.

Mincho was erg gespannen voor het interview. Hij vind de media, camera’s en televisie heel leuk. Toen hij tijdens het interview een microfoontje op zijn kraag mocht doen, was hij heel enthousiast: “Dit is toch ook wat Matthijs op heeft, van de Wereld Draait Door?” zegt hij tegen mij. “Ja, dat klopt.” Hij sprong enthousiast op van de bank: “Wat leuk, leuk!”

Ik stelde aan Mincho voor om hem te filmen tijdens het verkleden, een van zijn grootste hobby’s. Hij werd daar zo blij van, dat hij mij en de camera bijna omversprong. “Ja! Leuk!” Hij heeft voor mij vijf verschillende outfits gepresenteerd: De prinses, de clown, de ambulancebroeder, de dokter en Mincho zelf. Een aantal van deze outfits zijn in de filmpjes terug te vinden.

Uiteindelijk wilde hij ook erg graag de interviewer zelf filmen. Op voorwaarde dat hij voorzichtig zou doen met de camera, hebben we dat dan maar gedaan. 

In de laatste jaren komen de slachthuizen in Nederland en omstreken er niet zo goed vanaf. Vooral de slachthuizen in Vlaanderen zijn vaak negatief in het nieuws, zoals bijvoorbeeld in september 2017. Het was voor ons een rede om contact te leggen met Tjije de Vries, allrounder bij Compaxo, een groot vleesverwerkingsbedrijf in Zevenaar. In Zevenaar kregen we de mogelijkheid om in het bedrijf te kijken, en antwoord te krijgen op de vraag: Hoe worden varkens eigenlijk geslacht?

Precies en netjes

We zijn er gedurende het bezoek achtergekomen dat het slachthuis in Zevenaar heel netjes is. Het varken blijft in het slachthuis van levende aankomst tot aan het invriezen van het geproduceerde vlees. Heel dit proces wordt gedraaid met grote precisie, met getraind en opgeleid personeel en uiterste medische controle.

Als we met Tjije door het bedrijf lopen, staan we er van versteld hoeveel mensen er aan het werk zijn. Een bijzonder gezicht, al die mensen aan de lopende band. En allemaal lijken ze het goed naar hun zin te hebben. Tjije loopt breed lachend door het gebouw. De sfeer, maar ook de netheid in het slachthuis heeft ons bijzonder verrast.

Gemaakt door de Boer tot Bord redactie: Ineke Boersma, Gabriëlla Stam, Savannah Borst, Thom Hofstede en Niels van Arkel